Bir mekân için aydınlatma seçimi, birçok farklı temel faktörü hesaba katan çok yönlü bir süreçtir. Kaya Aydınlatma olarak, "Aydınlatma seçiminde şu kriterleri dikkate alıyoruz: Amaç, Işık miktarı, Işığın Kalitesi, Armatür Tipi ve Dekoratif bir armatür olup olmadığı, çünkü amacımız mekânlara görsel konfor sağlamak.

Şimdi tasarımcı ve mimarlar için, mekânlarınızı muhteşem armatürlerle donatmak isteyenler için adım adım tavsiyeler sunuyor. Planlama sürecinde akılda tutulması gereken yedi ipucu için okumaya devam edin.

01 - Alanınızı Ölçün

Oturma odalarında sarkıt aydınlatma

Bir tavan armatürünün alanınız için, özellikle bir avize için yeterince geniş olduğundan emin olmak için, odanın uzunluğunu ve genişliğini ölçmek hızlı bir kılavuzdur.
Sonra bunları çarparak alan ölçünüze dönüştürün; bu size, bir aydınlatma armatürü için ideal boyut için bir başlangıç ​​noktası verecektir.

Örneğin, 90cm genişliğinde bir armatür, 6m'ye 5m  ( 30 Metrekare ) bir oda için ideal olacaktır. Bununla birlikte, ölçüler alındıktan sonra karar süreci bitmiyor. Ayrıca, armatürün görsel ağırlığını da göz önünde bulundurmak gerekiyor, Aydınlık ve havadarsa boyutu büyütmek, karanlık ve masif ise küçültmek daha iyi bir seçenek olabilir.

02 - Hem Mimari hem de Dekoratif Armatürleri Düşünün

Yatak ve Giyinme odası aydınlatma

Mimari ve dekoratif aydınlatma arasında mükemmel bir denge olmalıdır. Farklı aydınlatma türleri farklı işlevlere hizmet eder. Tavandaki sıva üzeri uygulanmış aydınlatma, genel bir ışık verir. Genel aydınlatma için en iyi seçim olacaktır. Bu arada, masa ve zemin lambaları ( Lambader ) okumayı, oyunları, çalışma alanlarını ve samimi toplantıları aydınlatır. Ekstra ışık eklemek mi istiyorsunuz? Tablo ve saksılar gibi şeyler, zemindeki aydınlatmayla birlikte Aplik kullanarak daha da çarpıcı olabilir. Bütün bunlar birlikte mükemmel işlev ve dekor yaratır.

Tasarımcı ve Mimarlar, aydınlatmanın öncelikle işlevsel olduğunu, ancak aynı zamanda bir ruh hali, duygu ve duygusal tepki yarattığını bilir. Ayrıca Aydınlatma estetik bir amaca hizmet ediyor. Işıklar muhteşem olabilir ve bir odadaki tasarımın odak noktası olabilir. Süslü avizelerden basit küre sarkıtlara ve büyük boy rustik ahşap ışıklara kadar, tek başına aydınlatma yoluyla inanılmaz bir ortam yaratılabilir.

03 - Çeşitli Aydınlatma Seviyelerini Birleştirin

Yemek odası aydınlatma

Farklı aydınlatma seviyelerine sahip olduğunu düşündüğünüz bir oda tasarlarken denge çok önemlidir. Bu alanlarda aydınlatma seviyelerini ayarlamak çok önemlidir çünkü odadaki karanlık alanları ortadan kaldırıp ve farklı seviyelerde sert olmanın aksine rahat ve sıcak bir his yaratır.

04 - Bir Odanın Hizmet Ettiği Çoklu Rollere Dikkat Edin

Mutfakta sarkıt lamba ve Tezgah aydınlatma

Evlerimizdeki birçok alan birden fazla işleve hizmet ediyor ve bu nedenle dimmer bize ihtiyaçlarımızı karşılamakta çok akıllı bir seçim oluşturur. Çocuklarla yemek yerine romantik bir akşam yemeği yemek istediğinizde, aydınlatma uyarlanabilir olmalıdır. Birçok insanın evinde yemek odası yok ve bir mutfak tezgahını estetik olmasını istiyor. Burada dimmer kullanılan veya çeşitli anahtarlarla çalışan ankastre aydınlatma kullanarak hem şık bir ortam hazırlanıyor hem yemek hazırlamak için kullanılıyor.

 

05 - Aydınlatmanın Belirli Bir Alanda "Yıldız" olup olmayacağını belirleyin

Aydınlatmanın her zaman bir odanın "yıldızı" olmayacağını unutmayın. Aydınlatmanın bir alandaki yıldız olması gerekiyorsa, genellikle tek kaynak ve dramatik bir tarz olacaktır; bir fuaye, gömme dolap veya geniş gardırop alanı gibi. Bir merdiven boşluğu, aynı zamanda, yol aydınlatması - alanı ışık ve ışıltı ile doldurmak için büyük ölçekli ve cesur bir şey için bir fırsattır.

 

06 - Bir Odanın Estetiğine Oynayın

Bir odanın estetiğini doğrudan tamamlayan aydınlatmayı seçebilir veya odanın konseptinden sapabilir ve biraz kontrast katan armatürler satın alabilirsiniz. Genel tasarım şeması, armatürün stilini ve odanın mimarisine uygun mu yoksa onunla zıt mı olması gerektiği konusunda bilgi verecektir. Sade bir çağdaş mekanda kristal avize kullanılarak çarpıcı bir görsel yaratılabilir. Tıpkı avangard bir armatürün bir odanın ayrıntılarını daha geleneksel detayları ile ortaya çıkarabilmesi gibi.

 

07 - Büyük boy düşünün

Tasarımcılara göre, şüpheye düştüğünüzde, büyük bir aydınlatma armatürü genellikle iyi bir çözümdür. Bizce, küçük armatürler, özellikle oda büyükse veya tavanlar yüksekse, genellikle sonradan düşünülmüş gibi geliyor. Dekoratif aydınlatma armatürleri söz konusu olduğunda, büyük ölçüler tercih etmekten korkmayın.

Bununla birlikte, denge hala anahtardır. Çok büyük bir orta avize, bu alanın büyük tavanlarıyla kaybolmuş hissedebilir, bu nedenle, alanın genel aydınlatmasına yardımcı olmak için bu odanın köşelerine fener veya aplik hatta lambader kullanarak ortamda ışık dengesi sağlanabilir.